Препариран лъв беше открит в покрайнините на Разград, при претърсване в складова база за ветеринарно-медицински препарати. Обискът е направен по сигнал, съобщиха окръжният прокурор Тихомир Тодоров и директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Константин Костов.

Според окръжния прокурор това е едно от най-големите веществени доказателства, приобщавани към делата. Тодоров уточни, че препарираното животно, което е на не повече от една година, и е намерено вчера.

Снимка: ОДМВР - Разград

По случая има образувано досъдебно производство за незаконно притежание на защитен вид от дивата фауна, като наказанието за това престъпление е лишаване от свобода до пет години и глоба от две хиляди до двадесет хиляди лева.

В момента се уточнява дали животното е родено в разградския зоокът или е внесено от африканска държава. Според Тихомир Тодоров една от версиите е препарираният лъв да е от едно от поколенията, раждани в зоокъта.

Засега няма привлечено към наказателна отговорност лице. Предстои разпит на собственика, който е ветеринарен лекар и твърди, че притежава препарираното животно от повече от десет години.