От началото на годината до края на октомври по пътищата в страната са хванати над 2700 шофьори след употреба на наркотици. През цялата 2017 г. заловените са били малко над 2800 души, съобщи Нова телевизия.

Първенци в непрестижната класация до средата на годината са водачите в София, следвани от тези в Бургас, Пловдив и Стара Загора.

В момента полицията залавя 10 пъти повече дрогирани зад волана, отколкото преди 3 години. Ако през 2014 г. тестваните в лаборатории проби са били средно 50-100 за година, то в края на миналата година за потвърдителен анализ са постъпили 1000 проби. Само за 9 месеца 100 катастрофи в страната са причинени от водачи, седнали зад волана след поредната доза или цигара с трева, сочат данните на полицията.

През последните години кръвните проби, които постъпват за тестване в специализираните лаборатории са 10 пъти повече. А в 90% от случаите анализът потвърждава данните от дрегера.

 „Ако имаме положителен тест за бензодиазепини, рискът е шофьорът да има много забавена реакция, дори да заспи на пътя. Той няма как да реагира при опасна ситуация”, каза д-р Виолета Богданова от Национален център по наркомании.

Все повече са случаите на комбинирана употреба на наркотици от шофьорите. Най-често те съчетават марихуана и амфетамин. 75-80 % от изследванията показват комбинация с трева. По-трудно тестовете могат да засекат нови вещества, а именно внос от Китай, които вече навлизат и у нас. От липсата на адекватна реакция до еуфория. Това най-общо е ефектът от дрогата. Този ефект бързо се пренася на пътя. И зависи от типа наркотик, който водачът е употребил.

При взимане на амфетамин се получава едно тунелно виждане. Шофьорът вижда само пътя пред себе си, без да може да вижда странично какво се случва. Дават едно измамно усещане, че можете да продължите. При употребата на симуланти говорим за зачервеняване на кожата, агресия, емоционална равнина”, допълни д-р Богданова.

Черната статистика на КАТ сочи, че от 1 януари до днес в страната са станали 5749 катастрофи. При тях са загинали 516 души, а 7306 са пострадали.