При спецоперация на Главна дирекция "Национална полиция" бе разкрита схема за данъчни престъпления в особено големи размери, съобщиха от вътрешното ведомство.

Според първоначалните данни престъпната схема е била изградена чрез търговски дружества, част от които с реална дейност. Те укривали данъци посредством изградена верига от т.нар. "спящи" фирми и такива с "липсващ търговец", като последните, на които са били начислявани загубите, са били собственост на граждани на страна извън Европейския съюз.

Това станало ясно след извършени проверки от служители на отдел "Икономическа полиция", които установили, че има основание за образуване на две досъдебни производства за данъчни престъпления в особено големи размери. Оттам работата е била поета от колегите им от отдел "Разследване" в главната дирекция и наблюдавана от Софийска градска прокуратура.

Вчера са били извършени претърсвания на 14 адреса, един от които - в условията на неотложност, на територията на София, Перник и Драгоман. Оттам са иззети множество веществени доказателства - компютри, документи, касови апарати, съотносими към организираната престъпна схема.

Работата по двете досъдебни производства продължава под надзора на прокурори от Софийската градска прокуратура.