Българското Министерство на вътрешните работи отрече заподозрения за убийството на 14-годишната ученичка от Скопие Ваня Горчевска да се намира на територията на страната ни, както по-рано бе съобщено от вътрешния министър на Република Северна Македония Оливер Спасовски.

"Във връзка с информация за издирван във връзка с тежко престъпление, извършено в Северна Македония, уточняваме следното: Няма данни посоченото лице да се издирва в България или да е обявено за международно издирване. Към момента няма данни той да е на българска територия", се казва в официалната позиция на вътрешното ни ведомство.

След едноседмично издирване властите в РСМ откриха тялото на 14-годишното момиче в покрайнините на Скопие. Стана ясно, че 14-годишната Ваня е била отвлечена на 27 ноември и застреляна няколко часа по-късно в същия ден. В момента в скопския арест се намират трима заподозрени. Организаторът на похищението и сочен в македонските медии и за физически убиец на Ваня - Люпчо Палевски-Палчо, обаче е успял да избяга. 

На брифинг пред журналисти вътрешният министър на РСМ Оливер Спасовски заяви, че за издирвания мъж има данни, че е заминал първо за Белград, а след това за България. 

Шефът на скопската прокуратура Гаврил Бубевски пък допълни, че по време на разпитите на задържаните, те са заявили, че са разбрали от бащата на Ваня кога тя ще напусне жилището на път за училище, за да могат да я отвлекат. 

"Засега имаме доказателства за бащата, че косвено е участвал в информирането кога момичето ще излезе от вкъщи, за да бъде отвлечено. Нямаме информация той да е замесен в престъплението. Един от заподозрените каза, че е получил информацията за момичето от бащата", обяви на пресконференция Бубевски.