Кражбата беше извършена чрез взривяване на ATM устройството на 2 юли тази година.

Установено е, че действията са извършени от двама души, молдовски граждани, от които единият е задържан за 72 часа с прокурорска заповед, а другият е успял да напусне страната, съобщи зам.-районният прокурор на Пловдив Румяна Зайкова-Калеева.

Тя уточни, че точната сума, открадната от съоръжението, е 215 000 лева. От тях вече са намерени 80 000 лева, като една част от тях са обгорели от взрива, а останалите се издирват.

Главният секретар на МВР Младен Маринов отбеляза, че извършителите разчитат на това, че не са регистрирани в страната като постоянно пребиваващи, мобилни са и бързо напускат пределите на страната. Задържаният е на 22 години и е в България от 17 юни т.г., като до момента на извършването на кражбата двамата са пребивавали в различни градове.

Маринов добави, че групата "има отношение и по кражбата от 5 юли" от взривен банкомат пред хипермаркет в кв. "Люлин" в София. Използвани са същите способи и същия автомобил, изтъкна той.

Тогава МВР съобщи, че се издирват двама души и уточни, че крадците се оттеглили с лека кола.

Не за първи път подобна международна група извършва тежко престъпление у нас, каза още Маринов и благодари на колегите си за бързите действия. По думите му по случая са работели служители на реда от Пловдив, Сливен, Бургас, Варна, градовете, където са пребивавали издирваните.

Директорът на ОД на МВР-Пловдив ст.комисар Атанас Илков смята, че молдовските граждани са предпочели точно този банкомат, защото той се намира в края на града и има добра инфраструктура около него за бързо оттегляне. По думите му за разкриването на престъплението е помогнало много и видеонаблюдението в общината. Чрез него установихме откъде са дошли и накъде са тръгнали, добави полицейският директор, както и това, че регистрационните табели на колата, с която са били, са откраднати от друг автомобил, намиращ се в близост до банкомата.

Групата е разкрита в бургаска автомивка. В колата е задържан единият от крадците. Той е обявен за издирване в Молдова за кражба.