Кипърският министър на правосъдието Йонас Николау намекна, че може да подаде оставка днес, след като източносредиземноморският остров беше шокиран от серията от убийства на фотографа Никос Метаксаз, който е с български корени, съобщава в. "Катимерини".

"Взех решение и ще информирам президента утре", заяви Николау снощи. След като Никос Метаксаз призна за извършениет престъпления през последните две години, кипърските власти, особено полицията, попаднаха под остри критики заради липсата на своевременна реакция.

В. "Сайпръс мейл" посочва, че правосъдният министър Николау не е поел пряка отговорност за бездействието на полицията по отношение на сигналите за изчезването на множество чужденки, като заявил, че "министърът и министерството нямат правомощия относно начина, по който полицията провежда разследванията". Основната опозиционна партия АКЕЛ призова Николау, както и началника на полицията да подадат оставка заради "престъпната небрежност" от страна на правоналагащите органи.

"Майката на убиеца е от Стара Загора. Следователите предполагат, че има още жертви. Една от жените, с които се е запознал преди да бъде арестуван, е българската манекенка Тея Георгиева". Това каза българският журналист в Атина Бойка Атанасова за предаването "Здравей България" по Нова тв. Тя сподели информация по случая с масовия убиец в Кипър, който отне живота на няколко жени.

Престъпникът е Никос Метаксаз, офицер от армията. Собственоръчно е признал в 10 страници за извършените убийства. Сред изчезналите жени има и три български имена.

"Запознавал се е с жертвите си в социалните мрежи. Всички те са били чужденки, работещи в Кипър, повечето от Азия, но и от Балканите - Румъния и България", добави Атанасова. По нейните думи властите в страната са извадил списък с 22 имена.

Убиецът бил изключително ерудиран и образован, нисък профил, грижил се много за семейството си. Разделен е със съпругата си. Метаксаз е бил добър фотограф - със собствени изложби и участия в телевизионни предавания.

"Психолозите смятат, че престъпленията са провокирани от тежка травма в детството му. Родителите му се развеждат преди 12 г., а той остава да живее с баща си", допълни Атанасова. Тя каза още, че Обединените демократи в Кипър искат да се вземат решения за защита на авторитета на страната.

Междувременно британската полиция изпрати свои експерти, които се включиха в разследването и инспектираха токсично езеро, където заподозреният заяви, че е хвърлил телата на три от жертвите си. Досега е открит един куфар, съдържащ останки от женско тяло, посочва "Катимерини".