10 души са задържани в мащабна акция на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" срещу каналджийството, съобщи БНР.

Специализираната полицейска операция на Главна дирекция ГДБОП срещу каналджийството и трафика на хора се провежда на територията на цялата страна и ще продължи през целия ден, потвърдиха от МВР.

"Разследва се група за трафик на нелегални мигранти", съобщи главният секретар на МВР, комисар Петър Тодоров Тодоров. Задържаните са криминално проявени, допълни той.

Работата по операцията е продължила повече от 6 месеца, каза той. В разследването са участвали и от Европол, а повече подробности ще даде прокуратурата, каза главният секретар на вътрешното ведомство.

Акцията е започнала около 7 сутринта в София и в още няколко града. Претърсени са общо 11 адреса. Открити са големи суми пари, сим-карти, табели за автомобили.

По информация на Нова телевизия в "Красна поляна" в столицата е задържан един мъж, като в дома му са открити сериозна сума пари и големи количества сим-карти.

Снимка: Dir.bg

Операцията на ГДБОП се провежда в ключовия за страната ни ден, когато Съветът на Европейския съюз ще гласува разширяването на Шенген. Вотът е разделен на две части - едната дали България и Румъния да бъдат приети, а втората дали Хърватия да стане част от шенгенското пространство.

Снимка: Dir.bg

Очаква се Нидерландия и Австрия да се противопоставят на приемането на страната ни. Вотът за България е първа точка в дневния ред на заседанието на правосъдните и вътрешните министри.

Снимка: Dir.bg

Снимка: Dir.bg