29-годишният син на алкохолния бос Миню Стайков - Стайко се е прибрал снощи с такси в една от къщите си в София. Там е бил поет от охранителите му, а през нощта е бил прегледан от лекар, който е обработил и зашил рана на главата му. Освен нея, Стайко Стайков има охлузвания и синини по тялото. Това съобщи на специален брифинг главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Тази сутрин Стайков-син бе приет в "Пирогов", като пред дежурния следовател на МВР в лечебното заведение е заявил, че е бил отвлечен, пребит и изхвърлен от биячите. 

Комисар Иванов обаче заяви, че към момента това са само твърдения на 29-годишния мъж, който бе обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол още в началото на октомври м.г. Столичната полиция работи по изясняване на случая.

"Тази сутрин, около 9.12 ч., е подаден сигнал за намерен човек в безпомощно състояние на паркинг. На място веднага е изпратен екип на Спешна помощ, който е посрещнат от човека, подал сигнала. Лекарите са въведени в близка къща, където се е намирал Стайко Стайков. Той е бил прегледан и лекарите са взели решение да го закарат в "Пирогов". След пристигането на Стайков в болницата и обясненията му в СДВР е подаден сигнал от колегите ни там, че той е бил отвлечен. Но това са неговите думи", допълни Ивайло Иванов. 

Главният секретар на МВР уточни, че таксиметровият шофьор, който е превозил Стайков до къщата му в столичния кв. "Бояна", вече е установен. Проверява се и адресът, от който синът на Миню Стайков е повикал таксито. 

"Установен е и лекарят, който е прегледал и обработил раната на главата на Стайков. Той не е подал сигнал. По-късно ще разговаряме с него. Близките на Стайков също твърдят, че не са имали контакт с него, откакто е бил обявен за издирване. По никакъв начин ние сме получили от партньорски служби, колеги, близки, познати да е имало някакво неправомерни действия спрямо него, като отвличане и побой. Това са неговите твърдения, по които работим. Със самия Стайков още не е проведена подробна беседа, тъй като е в болница. Но общо взето казва, че няма спомени", каза още Иванов. 

Прокурорът от Специализираната прокуратура Ангел Кънев пък съобщи, че тази сутрин в 9 часа в държавното обвинение е входирана молба, подписана саморъчно от Стайко Стайков, че едва вчера 27 януари е разбрал, че е издирван и е готов да сътрудничи на разследването.

"Адвокатът му има подписано пълномощно. Той се обади на стационарния телефон в Спецпрокуратурата, за да каже, че ще се яви с клиента си. Не е споменавал, че клиентът му е в болница. Проверени са адреси на всичките близки, шофьорите, дамата, с която съжителства Стайко Стайков - никой не е заявил, че той е отвлечен. Ние не знаем дали той е отвлечен. Назначили сме експертиза за здравословното му състояние. Има издадено и постановление за 72-часовото му задържане. Уверявам си, че издирването му не е било формално. Изисквал съм ежеседмични доклади", каза Кънев. 

По думите му, медицинската експертиза ще установи какво е здравословното състояние на Стайко Стайков, дали има травми и откога са, както и дали може да участва в наказателен процес и да престоява в ареста. Ако състоянието му го позволява прокуратурата ще поиска от Спецсъда да му наложи най-тежката мярка за неотклонение.