Комисията "Антикорупция" започна проверка на имотното състояние на Евелин Банев-Брендо и свързани с него лица, бившата му съпруга и нейната сестра. Това съобщи председателят на комисията Пламен Георгиев, цитиран от "24 часа".

Има внесени искания за запори на имущество на стойност 22 милиона лева, както и за 6 милиона лева в банкови сметки. Проверката срещу Банев е започнала едва през ноември, тъй като едва тогава е станало ясно, че Брендо е осъден в чужбина. 

Първото запитване на комисията до Министерството на правосъдието и Националната следствена служба и ВКП е било още през юли, когато в медиите стана ясно, че той е осъден на 20 години затвор в Италия за трафик на кокаин. Трите институции обаче са отговорили, че при тях няма данни той да е осъден. На 9 октомври комисията е пратила ново писмо до институциите и едва през ноември е било съобщено на тогавашната Комисия за отнемане на незаконно придобитото имуществото, в последствие прераснала в комисия "Антикорупция", че Банев има присъда в Италия.

Междувременно Брендо бе осъден и на 6 години затвор у нас за пране на пари, но от него няма и следа.