Софийският градски съд остави в ареста за постоянно Николай Петров, заловен с близо 40 кг кокаин в колата преди дни в София. Снощи в дома му в Студентски град бяха намерени още 327 кг от дрогата.

"Налице е действителен обществен интерес да се вземе мярка за неотклонение задържане под стража", посочи в мотивите си съдия Николай Николов.

33-годишният Николай Петров беше доведен с белезници в Съдебната палата в София. Точно в 15 часа Софийският градски съд започна да разглежда мярката му за неотклонение.

На 24 май около 12 часа Николай Петров беше задържан с 40 килограма кокаин, разпределен в два сака в личния му лек автомобил "Мерцедес" S класа, при рутинна проверка на патрул на Седмо РПУ при обход в "Студентски град" в София. Трима полицаи се приближили към Петров, за да го проверят. Той изглеждал изнервен и криминалистите директно го питали има ли нещо забранено в колата. Дрогата е открита в багажника на колата му, като по цени на улицата цената му е близо 4,8 млн.лв.

Снимка: Булфото

В колата на Петров са намерили ключове за друга кола - Ситроен и гаражна врата в кооперация. Другият ключ е отворил наето и обитавано от обвиняемия Петров ателие на същия адрес. При извършено претърсване са били намерени още 327 пакета, с тегло около 1 килограм всеки. От тях в трикрилен гардероб в спалнята - 248 пакета и в скрин в кухнята още 79 подобни пакета. Всички те са били обозначени по различен начин - с лога на автомобили, с игрални карти. При извършен полеви тест на място веществото е реагирало на кокаин. В ателието са били намерени професионална машина за пакетиране и везна. Това се разбра в Софийския градски съд, където прокуратурата поиска постоянен арест за 33-годишния мъж.

Адвокатът на Николай Петров - Ваня Братоевска, изрази съмнения, че дрогата е лично на Петров и че именно той ще я разпространява. Поиска клиентът й да бъде освободен под домашен арест, който да търпи в с. Златия и посочи, че мъжът трябва да се грижи за бременната си приятелка и болните си родители. Приятелката му била в седмия месец.

Съдия Николов обаче обясни, че гаджето му е било бременно, а родителите болни и към момента на извършване на престъплението и това не го е спряло.

Снимка: Булфото

Петров може да обжалва пред Софийския апелативен съд. Заседанието е насрочено за 2 юни от 10 часа.

Откритият кокаин е с изключително висока чистота -  75%. Източници, близки до разследването, обясниха, че вероятно става въпрос за депо за наркотици, като не е изключено дрогата да е била предназначена за износ.