Топлата зима и лесното преодоляване на оградата по границата улесняват достъпа на нелегалните мигранти до селата в пограничните райони.Срещите с мигрантите са ежедневие, свидетелства пред БНР  Стоянка Чакърова, кметски наместник на село Воден, Боляровско.

"Всичките са долу-горе на една възраст."

Според нея групите гранични полицаи "изнемогват".

В друго село - Стефан Караджово, което се намира на повече от 30 километра от границата, кметът Димитър Димитров също потвърждава честите срещи с мигранти.

"Преди три дена беше случаят. Младо момче, имаше някакви схващания в краката, не може да се движи и търси помощ."

Редки са случаите, в които мигрантите създават проблеми и са причина за инциденти в селата. Заместник-кметът на Стралджа Гроздан Иванов посочва, че са имали няколко фрапиращи случая, сред които кражба на хранителни продукти от детска градина и опожарена къща заради запален огън вътре.

През зимните месеци мигрантите, забелязвани в селата, са в тежко състояние, твърдят местните хора.

"Сами се предават, защото не могат да продължат. В окаяно състояние."

"Кални, гладни."

Зачестяват и случаите на приети по спешност бежанци в областната болница в Ямбол, уточнява директорът на лечебното заведение д-р Панайот Диманов.

Процедурата разписва задържаните нелегални мигранти минават на преглед през болницата.

Лечението на всеки един от мигрантите струва средно 1000 лева, които първоначално поема областната болница, а впоследствие от болницата на МВР превеждат изразходваните суми, но със забавяне. Евросредствата, които досега са били отпускани за лечение на мигрантите, са привършили.

МБАЛ "Св. Панталеймон" е единствената, която обслужва спешните случаи в Ямболска област.