Криминалисти издирват двама души във връзка с взривения рано тази сутрин банкомат в пловдивския район "Тракия", съобщиха от полицията.

Удареният обект е един от най-новите клонове на банката в Пловдив. Самият банкомат е вътрешно разположен в сградата и е с контролиран достъп, който се осъществява чрез карта.

Взривеният банкомат в Пловдив се намира в банков клон

Снимка: bTV

Заложеният експлозив е бил вътре в помещението, за да може да разбие финансовия апарат. Вследствие на това материалните щети са огромни - целият клон е почи унищожен.

Няма засегнати обаче автомобили или други обекти наоколо. На мястото на инцидента разследващите полицаи са открили празни касети. Проверява се колко пари е имало в банкомата.

Предполага се, че открадната сума достига до 200 хиляди лева.

От МВР разпространиха информация, че издирваните двама души след престъплението са избягали с лек автомобил.

Сигналът за взрива е подаден около 4.40 ч. на тел. 112. Жител на квартала е видял черна кола да потегля непосредствено след взрива с висока скорост. Буквално минута след взрива в района се виждал само пушек, а от нападателите нямало и следа.

Предполага се,  че за взрива на банкомата са използвани бутилки със сгъстен въздух, както при предишния взривен банкомат в столичния квартал "Люлин" на 5 юли.  Взривът тогава отекна към 4 часа сутринта, но престъпниците не успяха да отмъкнат парите.

Почеркът е един и същи при двата обира, което навежда на мисълта, че вероятно бандата е една и съща.

През целия ден на мястото на обира имаше огледи, районът е отцепен.

Патрулки са завардили изходите на Пловдив във връзка с издирването на бандитите. Униформените спират наред автомобили, като подозрителните такива биват щателно проверявани, предаде TrafficNews.bg. Засилено полицейско присъствие има и в централната градска част.