Има заподозрян за убийството на 18-годишния младеж, който бе застрелян в гориста местност край Монтана, докато събирал дърва за огрев. 38-годишният мъж е доведен в полицейското управление, съобщи началникът на полицията в града Бисер Йончев.

Убитото момче Георги е ученик от ромския квартал на Монтана "Огоста". Сигналът за престъплението е подаден в 12,30 часа. Веднага е сформирана оперативно-следствена група и извършен оглед в местността Младата ливада в землището на областния град. Установено, че са изстреляни три куршума, единият от които е уцелил момчето в главата. Драмата се е разиграла, докато то и 58-годишният му дядо са минавали през местността с две каруци. Дядото повикал линейка и полиция, но пристигналите на място медици само констатирали смъртта на младежа.

"Тръгнахме за дърва. Детето ми беше 150 метра пред мен. Неговият кон е по-бърз. Моята кобила е бавна. Не сме стигнали гората - на 50-60 метра се чу изстрел и детето падна от каруцата", разказа дядото на Георги.

По предварителни данни момчето е навлязло в частна гора. Изяснява се дали е секло дърва или не. На изхода от гората към главния път за Монтана е спрян автомобил, управляван от задържания 38-годишен мъж, в който е намерен газов пистолет без предпазна муфа и боеприпаси. Все още не може да се каже дали това е оръжието, с което е произведен изстрелът. Предстои балистична експертиза.

Снимка: bTV

Мъжът има криминална регистрация за притежание на наркотици и условна присъда от 2009 г.

Прави се всичко възможно престъплението да бъде разкрито бързо, като за това се използват всички налични полицейски сили, каза главен комисар Бисер Йончев.

Убийството предизвика напрежение, близки и съседи на убитото момче се опитаха да се саморазправят със задържания. Жандармерията не допусна ситуацията да се изостри.