48-годишен шофьор на автобус от Бургас е задържан тази сутрин в Златоград преди да потегли с ученици на екскурзия. Водачът С.К. е бил с 1,27 промила алкохол в кръвта, установени с дрегер. Взета му е и кръвна проба, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Смолян.

Около 100 ученици от ІІІ и ІV клас на ОУ "Васил Левски" в Златоград е трябвало да тръгнат на екскурзия в Банско. В 7.30 ч. шофьорите на автобуса с бургаска регистрация, които е трябвало да превозят децата, са били подложени на проверка за употреба на алкохол.

Единият от тях – С.Г.К. обаче е дал положителна проба с концентрация в издишания въздух 1,27 промила.

В хода на работата по случая е установено, че автобусът, управляван именно от пияния шофьор, в който е пътувал и представител на туроператорската фирма, е тръгнал в 3:50 часа от Стара Загора и е пристигнал в Златоград преди заминаването за Банско. Водачът е дал кръвна проба.

48-годиншят мъж е задържан за срок от 24 часа. Работата по случая продължава.

С цел недопускане на инциденти и произшествия с ученици при организиране на групови пътувания в Областната дирекция на МВР в Смолян е създадена организация за извършване на проверки преди заминаването. Във всички случаи на организирани пътувания на ученици, за които полицията е уведомена, се извършва проверка на водачите за употреба на алкохол. Извършва се и проверка за техническото състояние на автобуса.