Пътна полиция установи 19 души, шофирали след употреба на наркотични вещества, и други 44 - след употреба на алкохол, за ден, съобщи пресцентърът на МВР.

Проверките са част от специализираната полицейска операция за спазване на Закона за движение по пътищата.

В рамките на изминалия ден са установени общо 44 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол - 25 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 19 - с над 1,2 на 1000, а четирима, спрени за проверка, са отказали да бъдат тествани. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 19 души, а четирима, спрени за проверка, са отказали да бъдат тествани, се посочва в съобщението.

В хода на специализираната полицейска операция са проверени 10 168 моторни превозни средства. Извършен е контрол на 11 393 водачи и пътници. Съставени са 2262 фиша и 516 акта за установени административни нарушения.

Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на МПС от неправоспособни шофьори, посочват от МВР.

Оттам уточняват, че от обобщените данни: по метода "линеен контрол" са проверени 2294 МПС и 2622 водачи и пътници; за установени нарушения са съставени 571 фиша и 93 акта за установяване на административни нарушения (АУАН). Установени са седем водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, и седем - с над 1,2 промила. Двама са установени да шофират под въздействие на наркотични вещества или техни аналози, информират от пресцентъра на МВР.

Данните са междинни и в тях са включени резултати, постъпили до 16 часа, уточняват от пресцентъра на МВР.

На 8 декември полицията съобщи за 33 водачи, седнали зад волана след употреба на наркотици и други 19 - след алкохол.