39 нелегални мигранти бяха открити в товарен микробус в монтанското село Аспарухово, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Шофьорът пък се оказа без книжка и дрогиран.

Около 11 часа вчера служители на полицейския участък в Медковец спрели за проверка товарен микробус "Ивеко" със софийска регистрация в село Аспарухово. По документи бусът е собственост на столична фирма, а зад волана бил 35-годишен софиянец.

При извършената проверка в товарното отделение са открити 39 чужденци без документи, представили се за сирийски граждани - 24 мъже, 4 жени и 11 деца. Мигрантите са задържани за срок до 24 часа в РУ Лом, като предстои да бъдат настанени в Специален дом за временно настаняване на чужденци.

Оказало се, че водачът не притежава свидетелство за правоуправление, а пробата му за наркотици отчела положителен резултат за амфетамини. От предната седалка на буса е иззета мъжка чантичка, съдържаща 1,08 грама марихуана, намиращи се в пластмасова опаковка от шоколадово яйце, под формата на суха зелена тревиста маса и 0,97 грама полиетиленова опаковка амфетамин.

В непосредствена близост до товарния автомобил е забелязан лек автомобил "Ауди А 6" със софийска регистрация, със затъмнени стъкла, който бил спрял, с работещ двигател. Автомобилът потеглил незабавно след спирането на буса от полицейските служители.

В резултат на предприетите заградителни мероприятия лекият автомобил бил спрян от служители на РУ Лом на КПП Кошовете. При проверката е установено, че е управляван от 28-годишен криминално проявен от  Лом. И от двата автомобила са иззети мобилни радиостанции.

На двамата водачи е наложено задържане до 24 часа. По случаите са образувани 4 досъдебни производства, работата по които продължава под наблюдението на прокуратурата.