Хероин за 2 329 008 лева откриха митническите служители на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция, съобщиха от Агенция "Митници". 

На 21 януари на пункта пристига влекач с полуремарке от Турция за Нидерландия. Превозното средство с водач - турски гражданин, е селектирано за щателна митническа проверка. При сканиране с рентгенова апаратура са установени несъответствия в плътността на два пожарогасителя в пластмасови шкафове, прикачени към полурамеркето.

В хода на физическата проверка във вътрешността на пожарогасителите са открити полиетиленови пакети с бежово прахообразно вещество, реагирало при полеви тест на хероин. Общото бруто тегло на задържания наркотик е 12,030 кг. на стойност 2 329 008 лева.

По случая е образувано досъдебно производство. Като обвиняем е привлечен 42-годишният водач на камиона, уточниха от прокуратурата. Той е задържан за срок от 72 часа, като предстои обвинението да поиска от съда задържането му под стража.

Миналата година на "Капитан Андреево" са задържани общо 275 кг. наркотици при 19 опита за трафик на дрога, сочи статистиката на митницата. Най-много - близо 244 кг. е марихуаната.