Гръцката разузнавателна служба разкри руски агент, живеещ в Гърция от 2018 г., с фалшиви документи и име на починало през 1991 г. дете, съобщиха гръцките медии, позовавайки се на Националната разузнавателна служба.

Руският агент е жена на 33-годишна възраст, според гръцката си лична карта, или 31-годишна възраст според руската, съобщава националната телевизия ЕРТ. От 2018 г. младата жена има гръцко гражданство и е позната под името Мария Цала (Tsala). Тя е работила като фотограф и е имала собствен магазин за ръчни изделия и плетива в центъра на Атина, предаде БТА.

В изявление на Националната разузнавателна служба се съобщава, че е направено важно откритие за начина, по който чуждите служби действат и проникват в Гърция. След събрана информация е било доказано, че известната в гръцките медии като "Мария Т." е чуждестранна гражданка с името "Ирина А.С.", която е действала в страната под "дълбоко прикритие", предаде агенция АНА-МПА.

Имала е собствен магазин за ръчни изделия и плетива в центъра на Атина

Снимка: Скрийншот

Според телевизия ЕРТ самоличността на руския агент е разкрита преди година, когато е открито несъответствие в документите на службата по вписванията в област Атика. Оказва се, че има фалшификация, като страници са били откъснати и заменени с други с различен почерк в сравнение с другите записи. Това е международно установена практика на разузнавателните служби на дадена държава за създаване на специална категория шпиони, наречени "нелегални". За прикритието на самоличността на агенти от тази категория се създават фалшифицирани лични документи и използване на документи на мъртвородени деца или починали лица, съобщава агенция АНА-МПА.

По информация на в. "Катимерини" агентката е пристигнала в Гърция с фалшив паспорт на латиноамериканска държава, представяйки се като дете на имигранти от Москва, а през 2018 г. й е издаден акт за раждане с данни, съответстващи на мъртвородено дете с дата на раждане и смърт декември 1991 г. През януари Мария Т. или Ирина заминава за Русия, като оставя всички лични вещи и информира наемодателя си, че няма да се върне поради здравословни причини. По същото време нейният съпруг, живеещ с фалшиви документи за самоличност в Бразилия, се връща в Русия, пише "Катимерини". Смята се, че двамата са извикани обратно в Русия, поради подозрения за разкриването на самоличността им.

Съседите на Мария Т. я описват като много активна и социална жена, която е има силно присъствие в социалните мрежи, предава телевизия "Скай".

През 2022 г. са оповестени още четири идентични случая на тайни агенти с тези характеристики в Италия, Нидерландия, Норвегия и Словения, съобщават в. "Катимерини" и телевизия "Скай".