Гранични полицаи от Драгоман задържаха каналджия с мигранти, като в раницата на сириец с хуманитарен статут, пътувал на мястото до шофьора, е открит пистолет, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Към 22 часа на 21 октомври служители на Регионална дирекция "Гранична полиция" - Драгоман забелязват на третокласен път в местността "Провалъц" лек автомобил, движещ се към границата. В резултат на предприетите тактически действия колата е спряна. Като пътници в нея граничните полицаи установяват 7 чужди граждани - 6-ма сирийци и суданец.

Сирийците са със статут на бежанци в България.

Установена е самоличността на водача, превозвал чужденците към границата - 33-годишен жител на Монтана, без свидетелство за управление на МПС. При последвалите процесуални действия в раницата на единия от сирийците, пътувал на седалката до шофьора, граничните полицаи откриват 9-милимитров пистолет с пълнител и патрон в цевта.

Водачът и мигрантите са задържани, оръжието и автомобилът са иззети.

С постановление на Районната прокуратура шофьорът е преведен в следствения арест. Той е привлечен в качеството на обвиняем за каналджийство. Работата по случая продължава.

Снимка: МВР

Със заповед на директора на "Гранична полиция" главен комисар Антон Златанов граничните полицаи, участвали в задържането на групата, ще бъдат наградени.