Служители на отдел "Киберпрестъпност" - ГДБОП и нидерландската полиция, участваха в международна операция, за противодействие на лица, използващи анонимизиращи хостинг услуги, за да прикрият престъпната си дейност, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Престъпленията били свързани с разпространение на материали, представляващи сексуална експлоатация на деца, предоставяне на интернет ресурс за извършване на други видове киберпрестъпления и пране на пари.

В резултат на операцията е свален уебсайтът на доставчика на услугите. Преди това било направено копие на цялата база данни за клиентите на двете компании. Установени са конкретни IP адреси, както и финансови записи. По предварителни данни по-голяма част от потребителите, които качвали материали, представляващи сексуална експлоатация на деца, са извън пределите на Нидерландия и България.

Собственикът на двете компании е арестуван в Тайланд, а техническият администратор на сайта - на територията на България. Установено е, че администраторът е пребивавал в страната ни повече от месец с кемпер с молдовска регистрация и е извършвал престъпна дейност. Той е задържан на връх Ком. Наложена му е постоянна мярка за задържане, с цел екстрадиция за Кралство Нидерландия.

С реализирането на операцията успешно е прекратено тригодишно разследване, иззети са сървъри, свързани с две чуждестранни търговски дружества, предоставяли хостинг услуги и такива за споделяне на данни.

Операцията е проведена под ръководството на Върховна касационна прокуратура, уточниха от МВР.