Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), съвместно с Федералната криминална полиция в Австрия и Националната полиция на Испания, е неутрализирала канал за трафик на наркотици, съобщават от МВР.

Международната операция е проведена на 8 март. На автомагистрала А12 в близост до австрийския град Тирол е извършена проверка на българска товарна композиция - влекач и полуремарке, управлявана от български гражданин.

В хода на контрола и с помощта на специализирано куче за откриване на наркотични вещества, в пода на полуремаркето на превозното средство е открит изграден тайник, от който са иззети 110 вакуумирани полиетиленови плика, съдържащи 119 кг канабис. Мъжът е задържан.

Действията продължават и на 9 март на територията на гр. Свищов, под наблюдението на Окръжна прокуратура - Велико Търново и под ръководството на водещ разследването следовател, от служители на отдел "Наркотици", отдел "Разследване" и сектор "Велико Търново" на ГДБОП.

Извършени са претърсвания на общо шест адреса, иззети са голям брой счетоводни и фирмени документи, голяма сума парични средства, укрити в тайник, средства за комуникация и преносими компютри, незаконно притежавани боеприпаси за ловно и бойно оръжие.

Паралелно с това, на територията на Кралство Испания униформените установяват и второ полуремарке, също с изграден тайник, което според първоначалните данни е ползвано за престъпната дейност.

По случая са задържани двама мъже на 41 и 69 години. Работата по случая продължава в рамките на воденото следствено дело.