Организирана престъпна група, източвала европейски средства по земеделски програми бе разбита при мащабна операция на ГДБОП и Европейската прокуратура в Петрич.

При акцията са задържани 8 души, сред които е и началникът на Общинска служба "Земеделие" в южния град. Той и неговият брат са уличени в усвояване на имоти с площ над 40 000 декара. Два от арестите са извършени по време на земеделски семинар в Обзор. 

Разследването по случая е започнало през 2020 година, когато в ГДБОП е получена информация, че на територията на Община Петрич функционира организирана група, осъществяваща престъпна дейност - неправомерно предоставяне и усвояване на субсидии за отглеждане на земеделски култури, пасища, програми за отглеждане на животни, както и по оперативни програми за използване на пасища и мери.

Според постъпилите данни част от лицата, които от години неправомерно получават и управляват парични средства под формата на субсидии, предоставяни на България от фондовете на ЕС, както и печелят проекти по оперативни програми са: началникът на Общинска служба "Земеделие" - гр. Петрич, други служители на общинската служба, техни роднини и приближени лица. 

В специализираната полицейска операция са участвали служители на сектор БОП - Благоевград, Кюстендил, София град, София област и Перник. Извършени са 4 обиска, претърсени са 7 леки и товарни автомобила, както и 6 адреса на територията на Петрич и Сандански, в това число и помещения на Общинска служба "Земеделие" - Петрич и земеделска аптека с амбулатория.

 

Установено е, че ръководителя на Общинска служба "Земеделие" в Петрич и неговият брат са успели да усвоят чрез констативни нотариални акта по обстоятелствена проверка имоти с площ над 40 000 декара.

Двама от групата пък са източили над 600 000 лева за последните 5 години.