Четиридесет и девет годишен българин, арестуван през декември от полицията в Северна Гърция след издадена американска заповед за неговия арест, беше освободен под гаранция, докато съдът решава дали да позволи да бъде екстрадиран във връзка с обвинения, че е изпращал чувствителна електроника в Русия, предаде Ройтерс, като се позова на правителствен служител.

Гръцки съд тази седмица отложи заседанието за разглеждане на искането от страна на САЩ за екстрадиция на обвиняемия и реши да пусне Милан Димитров под гаранция от 5000 евро, при условие че той няма да напусне страната и редовно ще се явява в полицейско управление, съобщи агенция АНА-МПА.

Правителственият служител заяви, че обвиняемият е бил освободен днес.

Димитров и баща му Димитър са обвинени, че са се сдобили със устойчиви на радиация чипове от компания в Тексас и са ги изпратили в Русия през България. И двамата са обвинени в нарушения на правилата за контрол върху износа и пране на пари. Милан е обвинен и че е подал невярна информация на служител на американското правителство.

Милан Димитров отрича да е извършил нещо нередно. Неговата съпруга Мариана Гаргова каза пред Ройтерс, че той е бил арестуван от гръцката полиция на 6 декември на граничен пункт, докато се прибирал към България. Тя каза още и че е била разпитана от полицията в България същия ден. "Не се притеснявам, защото сме чисти", заяви Гаргова.

Чиповете, които са специално направени, за да са устойчиви на въздействието на радиация и екстремни температури, са критично важни компоненти в производството на ракети и военни сателити, посочва Ройтерс. Официални представители от САЩ във Вашингтон или Атина засега не са отговорили на запитванията за коментар.