Кражбите на зехтин в Гърция продължават въпреки предприетите мерки от производителите и органите на реда за опазването му, съобщи кореспондент на БНР.

От полицията съобщават, че най-търсената стока не само сред потребителите, но и сред крадците, е зехтинът. Наричат го вече "зеленото злато" поради високата цена.

Собственици на маслинени плантации поставиха чипове и алармни системи, за да опазят маслините, но въпреки това грабежите се извършват постоянно.

"Вече наехме частни охранители", оплакват се фермери от Крит. Полицията също съдейства за охрана на складовете със зехтин.

При битови кражби се търсят не само пари и злато, но и наличния зехтин в домовете, съобщават разследващи полицаи. Ежедневие са арестите и въпреки това кражбите не спират.

Властите предупреждават всички граждани и предимно чужденците да не купуват зехтин от случайни търговци и от откритите пазари, поради фалшифициране на продукта. Потребителите трябва да проверяват сертификата за качество. Често при анализ на конфискувана стока се установява, че се продава слънчогледово олио, оцветено като зехтин, на цени над 10 евро за литър.