Кристиан Николов - подсъдим за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков, не е с личностно разстройство и може да носи отговорност според законите на държавата. Това доказва съдебно-психиатричната експертиза на младия мъж, която беше приета днес от Софийския градски съд (СГС), където се гледа делото.

Съдът прие експертизата, според която 23-годишният Николов няма психосоматични симптоми и е с висок интелект. В момента на инцидента той е имал наркотични вещества в кръвта (три вида), които не могат да доведат до успиване и имат само временен импулсивен ефект, се казва още в заключението на експертите.

Целта на съда беше да установи дали извършителят има склонност към извършване на импулсивни и необмислени действия. Съдебният психиатър проф. Петър Маринов коментира:

"Не е имал психичен проблем по време на извършването на катастрофата. И съответно токсикологичните част на експертизата е намерила съответни субстанции, които са психоактивни и които до голяма степен изглежда са свързани с поведението. В този смисъл беше нашето експертно заключение. Той психично е здрав, по принцип, но към момента на деянието е бил подвластен на субстанции, което не означава, че е психично болен".

И двете страни в процеса обаче поискаха допълнителна експертиза от психиатър нарколог. Ще бъдат проучвани фирми и документи от държавни организации, които търгуват с чай и паста за зъби, съдържащи упойващи вещества с успокояващ ефект. Николов твърди, че употребява подобни препарати срещу безсъние, които се продават свободно, както в България, така и в други страни.

Подсъдимият с адвокат Симеонов в съдебната зала

Снимка: БТА

Адвокатът на Николов - Константин Симеонов, заяви, че прокуратурата не е обърнала внимание на тези факти.

"Освен това, ако си спомняте, в едно от предишните заседания помолих да бъде изискана експертиза, която е правена на такова вещество по друго досъдебно производство от Института по криминалистика и криминология. Беше ми отказано, да, няма как експертиза по друго досъдебно производство да бъде приложена по нашето, но в конкретния случай съдът прецени, че трябва да се изискат тези материали и евентуално да се назначи такава експертиза", каза той, цитиран от БНР.

Цялостното заключение има голямо значение за присъдата, защото трябва да покаже дали Николов може да бъде съден за умишлено причиняване на катастрофата или че това е станало по непредпазливост. Първото твърди прокуратурата, второто - защитата му. 

Делото ще продължи на 18 октомври.

След като стоя в килия от миналата пролет, когато стана катастрофата, преди 2 седмици бившият възпитаник на Немската гимназия в София беше пуснат окончателно под домашен арест. Той е с електронна гривна на крака, която не му позволява да напуска адреса.