Във Военномедицинската академия (ВМА) беше извършена операция на Християн Пендиков за стабилизиране на долната челюст, съобщиха от Министерството на отбраната.

Интервенцията е извършена изцяло от екип от специалисти на отделение "Орална хирургия" на ВМА с ръководител д-р Атанаска Чешмеджиева.

Състоянието на пациента е стабилно, без опасност за живота. Християн Пендиков остава за лечение и наблюдение в болничното заведение.

Секретарят на българския клуб "Цар Борис III" в Охрид Християн Пендиков пострада тежко след физическо нападение и побой над него на 19 януари. В петък той беше транспортиран с правителствения самолет "Фалкон" от Република Северна Македония в България и настанен във ВМА. При приемането на Пендиков в болницата медиците констатираха множество наранявания в областта на лицето и тялото, полифрагментна фрактура на долна челюст, съобщиха тогава от Министерството на отбраната.

София реагира остро на нападението и поиска решителни мерки от Скопие за борба с омразата в Северна Македония срещу етническите българи там и страната ни. Във Външно министерство бе привикан македонския посланик Агнеза Руси Поповска, а на посещение у нас дойде и външният министър на РС Македония Буяр Османи.

Междувременно вътрешното министерство на РСМ съобщи, че е задържала нападатели на 21-годишния Християн Пендиков, а съдът в Охрид определи мярка за неотклонение от 30 дни на един от нападателите - 24-годишния Алия Спасевски. Той е нанесъл в гръб поредица от жестоки удари на Пендиков. Биячът е професионален състезател по жиу жицу и член на клуба по карате в Охрид "Кун-су-то", участвал в професионални състезания и носител на множество награди от тях. Междувременно стана ясно, че има и втори задържан за побоя, а трети се издирва.

А премиерът на РСВ Димитър Ковачевски заяви, че тези, които са инициирали побоя над Пендиков, не искат да видят Северна Македония в ЕС.

"Това е класически пример за перфиден начин за отвличане на вниманието от нашето европейско бъдеще. Всичко, което се случва, има значение. Това не е мач, в който играят "Пелистер" и "Вардар", това е нашето бъдеще", каза премиерът на Република Северна Македония.