Двамата столични полицаи на ръководни постове, които вчера бяха арестувани при акция на Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР, са опитали да си присвоят 12 000 лева печалба от тотото на възрастна жена, която станала жертва на джебчийска кражба. Това съобщи днес на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Потърпевшата била обрана в началото на месец януари в трамвай - задигнали й портмонето, личната карта, малка сума пари и печеливш фиш. Той бил в нея, защото когато опитала да си вземе печалбата, й обяснили, че това може да стане само в централния офис на тотализатора, като парите бъдат преведени по банков път, а тя искала да открие специална сметка.

След кражбата жената подала сигнал в Трето районно управление. След като получил преписката по случая обаче, вместо да разпореди официално разследване, зам.-шефът я  изпратил не по регламентирания деловоден ред, а на ръка с подписано от него писмо на свой колега - началник на група в сектор "Джебчийски кражби" в СДВР.

Той пък изпратил писмо до Спортния тотализатор със запитване кое е печелившото лице и поискал да водят кореспонденция само с него, в писмен вид. По-късно колегата му от Трето районно сам депозирал печелившия фиш и дал своя банкова сметка, на която да бъде изплатена печалбата. До това обаче не могло да се стигне, тъй като директорът на СДВР установил нередности по преписката и подал сигнал.

Снимка: Пресцентър на МВР

Вижте още снимки >>

При ареста на двамата в зам.-шефа на Трето РУ бил открит печелившият фиш. Все още се установява как той е попаднал в него, но се допуска, че портфейлът е бил намерен и върнат. Освен това се оказало, че служителят на реда е снимал с телефона си преписката, което е още едно доказателство срещу него.

"Двамата полицаи са обвинени във вещно укривателство, съответно като извършител и помагач. Задържани са за 72 часа, а в събота ще бъде поискан постоянният им арест", уточни зам.-районният прокурор на София Иво Илиев.

Имената на служителите на бяха съобщени, но по неофициална информация на "24 часа" те са Красимир Любомиров и Николай Стоименов. Любопитното е, че до преди месец Любомиров бил шеф на сектора, който сега оглавява Стоименов, преди да се издигне до зам.-шеф на Трето РПУ.

"Ръководителят от Трето РУ, който е в близки отношения с колегата си от СДВР, си е позволявал да дава разпореждания на подчинени да подписват съставени от него документи във връзка с преписката. Установено е, че пострадалата е заявила в тотализатора за кражбата, но това не е спряло единият от задържаните да депозира фиша от свое име. Работим в координация и с станалите областни дирекции, които сами наблюдават служителите и сигнализират за съмнения за противоправни и административни нарушения. Системата има воля да се чисти от корумпирани служители, не се срамуваме да показваме успехите, но и недостатъците си", заяви пък шефът на "Вътрешна сигурност" Стефан Банков.

От прокуратурата предполагат, че е възможно да бъдат задържани и други лица като част от престъпната схема. Както и да бъдат събрани доказателства за други престъпления на зъпросните полицаи.

"Пострадалата възрастна жена е бедна, сама се грижи за малко дете", добави прокурор Милева.