Двама български граждани са задържани в Испания при международната операция, при която бе разбит "суперкартел", контролирал близо една трета от трафика на кокаин в Европа, става ясно от съобщиние на МВР.

Вчера от Европол съобщиха, че при операцията са задържани 49 души в пет страни  - 14 души в Холандия, 13 - в Испания, 6 - във Франция, 10 - в Белгия и 6 - в ОАЕ. Обиските и арестите са станали между 8 и 19 ноември.

Акцията в Испания е била е реализирана на 8 ноември, под ръководството на испанската Guardia Civil, с участието на служители от Белгия, Нидерландия, Франция, ОАЕ, DEA - САЩ и България, подпомагана и координирана от Европол. Целта на операцията е била неутрализирането на международна организация, ангажирана с трафик на големи количества кокаин от Латинска Америка.

Установено е, че трафикът на дрогата се е осъществявал чрез използването на морски контейнери, натоварени с легално карго. В хода на активните действия са задържани общо 13 лица на територията на кралство Испания, сред които двама български граждани и още две лица с чужда националност - на територията на Дубай, посочват от МВР.

По време на извършените претърсвания са намерени и иззети около 530 хиляди евро, както и имущество, оценено на около 24 милиона евро.

В рамките на проведените мащабни действия по разследването, продължили две години, са иззети близо 30 тона кокаин в различни точки в Европа, основно на територията на Испания, арестувани са общо 49 лица, имащи връзка с престъпната организация.