Организирана престъпна група за каналджийство е разбита при спецоперация на Главна дирекция "Национална полиция", ГДБОП и ДАНС под надзора на Софийската градска прокуратура, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Акцията е проведена тази сутрин на територията на град София, област София и област Монтана, като са извършени 13 претърсвания и изземвания с предварително разрешение от съда и 4 претърсвания и изземвания в условията на неотложност.

Иззети са множество веществени доказателства - мобилни телефони, SIM карти, документи, включително такива, за които присъстващ при претърсванията експерт е счел, че са неистински, преносими компютри и др.

За 24 часа по реда на Закона за МВР първоначално са задържани 10 души, като на четирима от тях прокуратурата е повдигнала обвинения. Двамата иракчани и двамата българи ще останат в килия за 72 часа. Те са осъждани. Според наблюдаващия прокурор събраните в хода на разследването доказателства са достатъчни, за да се направи обоснован извод, че за времето от 31.05.2021 г. до 20.10.2022 г. четиримата обвиняеми са участвали в организирана престъпна група, съставена да върши в страната престъпления, за които е предвидено наказание "лишаване от свобода" повече от три години.

От държавното обвинение уточниха, че групата е създадена с користна цел - да извлича облаги от превеждането на отделни лица или групи от хора, които не са български граждани, през границата на страната, без разрешение на надлежните органи на властта, както и от противозаконното подпомагане на чужденци да пребивават или преминават в страната в нарушение на закона.

Предстои градската прокуратура да внесе искания в Софийския градски съд за вземане спрямо обвиняемите на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Разследването по случая продължава.