Каналджийството е високоорганизирана престъпна дейност и се прави от много хора, имащи различни функции. Това каза в предаването "120 минути" по bTV заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

По думите му, трафикантите на мигранти са организирани по начин, по който осъществяват контакти с международните си партньори.

В Истанбул и в Одрин има борси за каналджийски услуги и бежанците, които искат да стигнат до Западна Европа, ги търсят, посочи Сарафов, като добави, че на определени места - офиси или магазини - се оставят до 5000 евро, като тези суми се отблокират, когато мигрантът пристигне в друга държава.

"Тогава той праща клип, за да може парите да бъдат отблокирани на съответните организатори в Турция, и това е нещо като застраховка", обясни директорът на Националната следствена служба.

Сарафов очерта пътя на нелегалните мигранти. "Лицата стигат да българската граница, минават през оградата, откъдето ги поемат българи. Бежанците се качват на бус и се транспортират до българо-сръбската граница. В тази престъпна дейност са заети много лица, като верига", допълни той.

По думите на Борислав Сарафов най-тъжното и унизително за нас е, че преследваме мигрантите, вместо каналджиите.

"Присъдите трябва да са по-строги, но това не зависи от МВР или от прокуратурата, защото те се налагат от съда. Размерът на наказанията се определят от тежестта на извършеното престъпление", добави той.

Заместникът на Иван Гешев призова прокуратурата да иска възможно най-строгите и ефективни присъди.