Министърът на културата Боил Банов каза, че при изземването на движими културни ценности и на предметите с белези за такива се подхожда изключително отговорно. Това той обяви на извънреден брифинг в Министерството на културата /МК/.

Всякакви хипотези за чували и такива глупости не са състоятелни, каза министърът, коментирайки информацията, че културни ценности са изнасяни в неподходящ вид. Той уточни, че все още не е започнало изземване и не те определят да бъдат иземвани културни ценности. Това са решения на разследващите органи, ние само подпомагаме дейността им, посочи министърът в отговор на репортерски въпрос.

Ако бъдат иззети такива предмети, за съхранението им са приготвени депата на Националния исторически музей /НИМ/ и Националната галерия, които разполагат с всички необходими изисквания, каза министърът.

Боил Банов посочи, че всички дейности по изземване ще се случват под контрола на МК, Инспектората на МК, НИМ и Националната галерия. По думите му има непрекъсната връзка на експертите с разследващите органи. Инспекторатът на МК има свои хора на всички адреси непрекъснато, каза той.

Експертизата на нашите специалисти е безспорна, допълни Банов.

Нашата грижа в този процес е да опазим културното наследство, независимо чия собственост е, посочи той. Ние подхождаме към тази грижа отговорно, допълни министърът. С присъствието на нашите експерти гарантираме, че всичко ще е съхранено, описано, проучено, анализирано, така както подобава, посочи той.

Регистрирани са около 200 предмета от колекцията на Васил Божков, които са били необходими за създаването на музей, посочи Александър Трайков от Инспектората на министерството. Други над 2000 предмета са в процедура за регистрация.