Главният изпълнителен директор на Ауди Руперт Щадлер ще остане в ареста, след като мюнхенски съд отхвърли обжалването на заповедта му за задържане, съобщи днес говорителка на съда, цитирана от ДПА.

Щадлер остава заподозрян за това, че е допуснал продажбата на дизелови автомобили с манипулирани данни за отделяни вредни газове, уточни говорителката.

Основанията за задържане - а именно опасност от сговор - остават в сила.

Щадлер бе арестуван преди осем седмици в южния германски град Инголщат и оттогава е в ареста. Надзорните съвети на Ауди и автомобилната компания Фолксваген, на която Ауди е подразделение, освободиха Щадлер от задълженията му като главен изпълнителен директор, докато въпросите, свързани със задържането му не се изяснят. Оттогава Брам Схот, който е шеф на продажбите и маркетинга на Ауди, временно изпълнява длъжността главен изпълнителен директор.

Щадлер е обвинен, че е продължил да продава автомобили в САЩ и Европа, след като се установява, че колите са оборудвани със софтуер, който манипулира данните за вредните емисии, за да отговарят на по-високите екологични стандарти.

Освен това се смята, че той се е опитал да повлия на свидетел в прихванат телефонен разговор.