52-годишен мъж от Добрич е бил пребит до смърт от двама непознати, като жестокото престъпление е извършено по хулигански подбуди. Жертвата не се е познавала с убийците, които са задържани, съобщиха от Окръжната прокуратура в града.

В ранните часове на 21 октомври на улица в Добрич е открит мъж в безпомощно състояние. Той е транспортиран в местната болница, но въпреки усилията на лекарите е издъхнал. Назначената съдебно-медицинска експертиза установила, че смъртта на 52-годишния добричлия е вследствие на насилие. Патолозите установяват, че по тялото му има множество травматични увреждания, показващи, че е станал жертва на побой.

В хода на разследването са задържани двама млади мъже - 29-годишният Калоян Панайотов и 21-годишният Добрин Добрев. Събрани са доказателства за вината им, като станало ясно, че са извършили убийството по хулигански подбуди и без да познават случайно срещнатия на улицата човек са му нанесли побой. Повдигнати са им обвинения, а днес Окръжният съд в Добрич гледа мерките им за неотклонение.

"По делото няма данни за това двамата обвиняеми и жертвата да са се познавали. Става дума за случай, при който един човек се прибира от работа. Двама други го срещат, не им харесва нещо в походката му или в казана дума, след което започват да го бият по такъв начин, че са причинили смъртта му. Съвсем случайна е срещата между жертвата и двамата обвиняеми. Разследването тепърва започва и ще се събират още доказателства, така че вината на двамата да бъде доказана по безспорен, категоричен и несъмнен начин", коментира наблюдаващият прокурор Веселин Вичев, цитиран от "Про Нюз Добрич".

Той посочи, че двамата убийци са се опитали да прикрият следите си и да се укрият. 

Калоян Панайотов е от Добрич, с основно образование, неженен. Осъждан е четири пъти, като три от осъжданията са били през 2022 година, а последното - от 7 юли т.г.

Добрин Добрев е роден в Добрич и живее в града. Има средно образование, безработен е, неосъждан. Разследван е за нанасяне на средна телесна повреда по случай от тази година.

Адвокатите им поискаха по-леки марки за неотклонение - домашен арест или парична гаранция. Те изтъкнаха, че не може да се направи обосновано предположение, че са извършители на престъплението, вследствие на което е настъпила смъртта.

Пред магистратите Калоян Панайотов каза, че иска да бъде под домашен арест, а Добрев, че "иска да стане защитен свидетел".

"Формулировка "защитен свидетел" при нас няма, има "свидетел със скрита самоличност", но той е обвиняем - това е съвсем различна процесуална фигура. Той не е останал свидетел, той е привлечен като обвиняем", изтъкна прокурорът по повод искането на по-младия мъж.

Окръжните магистрати наложиха най-тежките мерки за неотклонение "задържане под стража" заради високата степен на обществена опасност, лошите характеристични данни и възможността да се укрият на обвиняемите. 

Работата по случая продължава под ръководството и надзора на Окръжната прокуратура в Добрич. Определението на съда подлежи на обжалване пред въззивната инстанция във Варна.