Бащата на изчезналия Сашко от Перник се е подложил на полиграф. Александър Цветанов прекара повече от 4 часа в полицейското управление в Перник.

Освен че се е подложил на детектор на лъжата, са обсъждали и как точно да продължи издирването и разследването.

Във Фейсбук профила си той написа:

"Детекторът на лъжата показа, че казвам Истината, но това не е от значение за мен, защото синът ми го няма! Сашо, върни се вече!".

Окръжна прокуратура Перник потвърди думите му и съобщи, че е изържал полиграфа.

По-рано днес Александър Цветанов призова хората да се молят.

"Силата на общата молитва е много важна! Да се помолим днес Сашо да се завърне!", написа той.

Тази вечер брезничани ще се съберат в храм-паметник "Св. Георги Победоносец" за прочитането на всеобща молитва за намирането на 12-годишния Александър, съобщи местния краевед и историк Аниела Асенова пред БТА. Инициативата е на председателя на църковния храм отец Михаил Станкович.

"Като съграждани на бащата на детето, но и като вярващи християни се събираме, за да запалим свещ и да се помолим за здравето на изгубеното момче", каза Асенова.

Александър Цветанов изчезна на 11 ноември следобед при разходка в местната планина Голо бърдо. Оттогава издирването му не е спирало. Бащата му, който носи същото име, е родом от град Брезник, където има собствена нотариална кантора. Бабата на Алекс по бащина линия, Анна, е бивша детска учителка, работила дълги години в детската градина на града.

Вчера стана ясно, че майката на детето, която от години живее във Великобритания, е призована на разпит в качеството си на свидетел, а според бащата - синът му е отвлечен.

Детето бе обявено за общодържавно издирване, а ГДБОП активира системата "AMBER Alert" за първи път от въвеждането й в България преди почти пет години. Въпреки мащабната операция, която продължава вече седмо денонощие, от детето няма и следа. То не е засечено и от нито една от 270-те камери за видеонаблюдение в миньорския град.

От прокуратурата са категорични, че до момента няма събрани данни Сашко да е жертва на престъпление, но работят по всички версии и нито една не е изключена.

От днес оперативно-издирвателните действия по търсенето на 12-годишния Александър Цветанов продължават под нова форма и ново разпределение на силите и средствата, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Специалисти проверяват отново и по-обстойно труднодостъпни места, които предврително няма да ги оповестяват. Шейсет служители на МВР продължават издирването, а участие взимат сили и средства на ОДМВР-Перник, Благоевград и Кюстендил, както и сили на ГДНП.

Доброволците, които се включиха в издирването на 12-годишния Александър, обаче, прекратяват мащабните търсения. Причината е, че вече седми ден няма следа от детето и все по-малко хора се отзовават в помощ за търсенето и заради влошаването на времето, съобщи пред БНТ Станислав Фердов, координатор на част от доброволците. Въпреки това доброволците остават в готовност да реагират при наличие на горещи сигнали за местоположението на Александър.

Криминалистите търсят нови свидетели и хора, който биха дали информация за детето. От началото на акцията са проверявани средно по 50 сигнала от граждани на денонощие. До момента са разпитани над 12 свидетели, семейството на изчезналото дете, учителите му, както и всички, чийто данни могат да помогнат в издирването. Проведени са множество беседи и разговори с неговия баща. Назначени са две експертизи.