Българските власти са се свързали с роднините на отвлечените моряци, които са на борда на кораба "Галакси лийдър". Това каза пред журналисти главният секретар на МВР Живко Коцев.

Той потвърди, че българите са капитанът на кораба и първият помощник капитан. До момента никой не се е свързал с нас, каза Коцев.

Близките имат пълната информация за случващото се, предложили сме психологическа помощ, посочи той.

Канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху, цитирана от вестник "Таймс ъв Израел", обяви вчера, че йеменските бунтовници хуси са пленили товарен кораб, на борда на който има 25 души екипаж, сред които и от България.

По повод информацията за отвлечен кораб в Червено море министърът на вътрешните работи Калин Стоянов съобщи в ефира на NOVA, че ситуацията се изяснява. Във всички такива случаи сме в тясна комуникация с партньорски служби, обясни министърът.

Според компанията за морска сигурност "Амбри" и уебсайта за корабоплаване "ТрейдУиндс" товарният кораб принадлежи на "Рей кар кериърс", британска компания, контролирана от израелския бизнесмен Ейбрахам Унгар.

На кораба има българи, мексиканци, украинци и филипинци, но не и израелци, отбелязва АФП.

Японското правителство осъди "решително" завземането на кораба "Галакси лидер", който е бил управляван от японската компания "Нипон юсен" (NYK) и е бил на път за Индия преди залавянето си. Според Токио на борда не е имало японски граждани

Япония търси пряк контакт с хусите

Япония заяви днес, че търси пряк контакт към йеменските бунтовници хуси, пленили кораб с 25 души екипаж, собственост на израелски бизнесмен и нает от японско предприятие, предаде Франс прес.

"Комуникираме с Израел и освен че се обръщаме директно към хусите, настояваме Саудитска Арабия, Оман, Иран и други заинтересовани страни да настоявят пред хусите бързо да освободят кораба и екипажа му", заяви японската външна министърка Йоко Камикава.

Иран отрича да има нещо общо с пленяването на кораб

Иран отхвърля твърденията на Израел, че е свързан с пленяването на товарен кораб с британски собственик и японски оператор от йеменските хуси в Червено море, заяви на пресконференция днес говорител на иранското външно министерство, цитиран от Ройтерс.

"Многократно казахме, че съпротивителни групи в района действат независимо и спонтанно въз основа на своите интереси и интересите на народа си", заяви говорителят Насер Канани. Той каза също, че израелските твърдения целят да отклонят вниманието от пълното поражение на Израел в борбата им срещу бойците от "Хамас" в ивицата Газа.

Вчера Израел заяви, че инцидентът представлява "ирански акт на тероризъм" с последици за сигурността на международното мореплаване.

Канани реагира на изказване на израелския премиер Бенямин Нетаняху, в което той осъди "най-остро иранското нападение срещу международен кораб" в Червено море.

"Подобни обвинения са несъстоятелни. Ционисткият режим не може да приеме, че търпи тежко поражение в Палестина и търси оправдание /.../, като обвинява Ислямска република Иран", заяви той, цитиран от Франс прес.