Две български гражданки от ромски произход са били задържани в неделя от полицията в Националния исторически музей в гръцката столица Атина при опит да залеят експонат със зехтин, съобщава гръцкият печат, цитиран от БТА.

Преди да бъдат заловени, двете жени са залели с масло и са причинили повреди на експонати във Византийския музей и в музея "Бенаки" в Атина.

Двете жени са на възраст 49 и 51 години, уточниха гръцки медии.

Агенция Ройтерс допълва, че задържаните са разпитани от полицията и се разследват за опит за нанасяне на щети на обществена собственост.

Обяснението, което са дали задържаните пред властите, е, че са поливали предметите "със зехтин и с миро, защото в Светото писание се казва, че това е чудодейно" и че им помага да преодолеят трудности в личния си живот.

Жените са били разпознати от служител на Националния музей по снимките, разпространени от предишните им действия. Служителят забелязал, че ръката на едната жена изглежда мазна и повикал охраната. При ареста у жените била намерена бутилка. След краткото задържане двете жени са били освободени и ще бъдат обвинени за дребно престъпление, съгласно гръцкия закон.

Щетите, нанесени от тях, са дребни, уточнява Ройтерс.