Слабостта на американците може да излезе скъпо на Русия, предупреждава вестник "Независимая газета". Руският вестник коментира статия на американското сп. "Форин полиси", озаглавена "Как САЩ може да изгубят една война между великите сили. Американските военни се концентрират върху бъдещите битки срещу Китай и Русия, но това може да е добре дошло за тези страни", предаде БТА.

Авторите на материала във "Форин полиси" предлагат САЩ да преразгледат отбранителната си политика, за да възстановят своето военно влияние в част от Азия и балтийския регион, изгубено според тях заради мрежата от ракети и локатори на Русия и Китай. По думите им във военната стратегия на САЩ може би трябва да се предвиди използването на военна сила в Крим и Далечния изток.

Сега стратегията не включва такъв вариант. И не става дума за инициатива на хора от властта. Но в политическата риторика на САЩ се връща агресивния тон спрямо Русия и в нея се намеква не само за икономически санкции, но и за военно противопоставяне, посочва руският всекидневник.

При това предложението не идва от политици-популисти или от маргинали. Дава му гласност авторитетното сп. "Форин полиси", издавано от "Вашингтон пост къмпани" - един от еталоните за сериозна, качествена, наистина експертна журналистика, което ще рече, че това е отражение на начина на мислене на влиятелни американски среди, продължава "Независимая газета".

Според вестника в Америка ще започне дискусия на тази тема с аргументи "за" и "против", политиците ще заемат позиции, изгодни според тях за рейтингите им в страната, но "работещите институции ще уравновесят ситуацията".

"Самостоятелните законодателни органи, администрацията и правителството, автономни от Конгреса и Сената, независимите съдилища и множеството медии (. . .) ще балансират системата" и нещата в САЩ може да стигнат най-много до декларации, а може дори и да няма декларации на официално равнище, прогнозира "Независимая газета".

Но след тази публикация и дискусията е твърде вероятно руската йерархична вертикална система да реагира със "засилване на мерките за сигурност". А именно да засили военното присъствие на Русия в Далечния изток и Черно море, "а също да увеличи военния бюджет, който бездруго расте в ущърб на другите бюджетни пера", изтъква вестникът.

"Въпросът би могло да се разгледа премерено и също както ще стане в САЩ, да се стигне до компромис и баланс между интересите на сигурността и здравия разум, но . . . за целта трябва да се открие място за дискусии, каквото май няма нито в Държавната дума, нито в повечето медии. Затова да се готвим за военни разходи и за традиционното затягане на коланите . . .", заключава "Независимая газета".