Двама криминално проявени мъже са задържани за поругаване на паметника "Майка България" в центъра на Велико Търново.

Полицията се е самосезирала от видеоклип, качен в социалните мрежи, на който се виждат двама мъже, покатерили се през нощта на емблематичния за Велико Търново паметник "Майка България" и позиращи между скулпторите на войниците на фона на чалга музика. Видеото, в което има и надпис "Само във Велико Търново може да се снимаш на паметника отгоре", предизвика огромно възмущение. 

Мъжете са установени - на 41 и 47 години, от село Шереметя и от Велико Търново. Двамата са известни на полицията и осъждани. Задържани са за срок до 24 часа.

По случая е започнато досъдебно производство.

Снимка: Скрийншот

Това е поредното поругаване на паметника, около който няма охрана или видеонаблюдение. През ноември миналата година бе откъртен  един от щиковете на войниците на монумента, посветен на загиналите в освободителните войни".

От Община Велико Търново заявиха, че планират поставянето на видеокамери в района, за да избегнат подобни прояви, но идеята им така и остава нереализирана към този момент.

"За момента нямаме решение, първо защото не може да служи за доказателствен материал по сега съществуващото законодателство. Освен това ще коства доста средства, а ние втора година сме в режим на оцеляване без бюджет. Това е индикация за голям проблем в нашето общество, за който отговорност носят всички- образованието, родителите и политиците в това число", обясни зам.-кметът на Велико Търново Нейко Генчев.