Вече има задържани за зверското посегателство върху кучето Фейт, което беше намерено с отрязани напълно уши. Това съобщава в профила си във Facebook Мартин Янчев от "М&М - Помощ за животните", чийто екип първи сезира Първо районно управление в София за извършеното престъпление.

"Буквално часове след поредното изключително жестоко зверство в София, вече има задържани! Чакаме съответните институции да се произнесат! Направихме всичко което можахме, и благодарим за бързата и адекватна реакция на служителите на 1-во районно след подадената от нас информация, която успяхме да съберем", пише в социалната мрежа Мартин. 

Той изказва благодарности към сдружение "Респект Към Животните", което е оказало първа помощ на кученцето, както и на Цвети Димитрова, която ще продължи да се грижи за животното, а преди това разказа за случая във Facebook.

По информация на NOVA арестуваните са трима, като единият от задържаните е на 27 години. Той е осъждан. Другите двама са непълнолетни - на 12 и 17 години. По неофициални данни единият от тях също има предишни провинения.

Според Сузана Мустафи от сдружение "Респект към животните" първоначалните подозрения на ветеринарите, че ушите на кучето са отрязани с лозарска ножица, са опровергани. Според специалистите са отрязани или с нож, или с келп.

"Искаме хората, които са ѝ причинили това, да си понесат последствията и да поемат отговорност", заяви Мустафи, цитирана от телевизията.

Фейт се лекува в клиника в Стара Загора. Тя е извън шоково състояние. "Чувства се много по-добре. "Вече целува всички наред. Много мило кученце е", каза още жената.

Обвинението, което би могло да бъде повдигнато на виновните, е за жестокост над животни.

В късния следобед Софийска районна прокуратура обави, че е привлякла към наказателна отговорност две момчета на 17 и на 14 години, проявили жестокост към куче.

"На 05.03.2023 г. в кв. "Христо Ботев" в гр. София, обвиняемият А.С. и П.С. като непълнолетни, но разбиращи свойството и значението на извършеното, причинили на животното трайно увреждане, използвайки макетен нож.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 325б, ал. 2, т. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 63, ал. 1, т. 4 от НК, за което се предвижда наказание "лишаване от свобода" в размер от 1 до 3 години и "глоба" в размер от 2000 до 5000 лева.

А.С. и П.С. са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор.

Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвиняемите", обявиха от прокуратурата.