Полицията е задържала четирима българи за предполагаемото им участие в скимирането на банкови карти на няколко банкомата в столицата на остров Бали - Денпасар, съобщи "The Jakarta Post".

Говорителят на полицията в Бали Хенгки Виджаджа заяви, че заподозрените с инициали KDY, VRG, VKN и VVC, са били арестувани след интензивна координация между полицията и банките в Денпасар в резултат на увеличаване на броя на скимираните банкомати.

Той допълни, че разследването е започнало, когато е било намерено подозрително устройство на банкомат на държавна банка BNI в ресторант The Shining Jewel, разположен в курортния комплекс Санур, близо до Денпасар. След това полицията е открила камера, прикрепена в капака на клавиатурата, а самата камера за видеонаблюдение е била унищожена.

На 21 декември полицаите са задържали двама българи с инициали KDY и VRG, които са дошли на мястото, за да сменят капака на клавиатурата. След това полицията е арестувала и другите двама заподозрени в наета от тях къща, като са конфискували лаптоп с данни, свързани с престъплението.

Хенгки Виджаджа допълни, че заподозрените са откраднали пари от банкомати, като са записвали хората, които са въвеждали техните ПИН кодове посредством поставени камери в капака на клавиатурата. Той обаче не споменава за размера на откраднатите по този начини пари.

"Заподозрените ще бъдат обвинени по силата на Закона за електронната информация и сделките", посочи говорителят на полицията в Бали.