За нарушения на закона за предоставяне услуги на пациенти в болница, са арестувани 9 жени в болница в Атина. Две от тях са българки, шест грузинки и една гъркиня.

Установено е, че са упражнявали професията, без да имат необходимия лиценз и диплом за това. Задържаните са откарани в Районната прокуратура Атина. Очаква се да им бъдат наложени административни глоби и санкции.

Според информация всички чужденки, които работят в болници практикуват незаконна дейност или са настанени на работа от незаконни бюра по труда.

Всяка болница разполага със списък от определен брой нощни сестри, между които разбира се, че има и чужденки. Извънредни дежурни сестри работят на половин цена и са предпочитани от близките на пациентите, съобщи "Български новини".

От 40 до 50 евро за смяна от осем часа варира заплащането на фалшивите болнични сестри като от тази сума се приспада и съответната комисионна или на агенцията, намерила работата. Тарифата се увеличава драстично през уикенда и почти се утроява за съботната вечер.

Почти двойно е заплащането за сестрите, работещи легално. По-точно тяхната надница е 78 евро брутно възнаграждение за смяна от осем часа, което означава 36,40 евро нето след удръжките и осигуровките.

Според Националното сдружение на спешните медицински сестри непосилното данъчно облагане в този бранш е извън всякаква логика и държавата губи от неплащането на осигуровки от черния труд, който предлагат нелегалните чужденки около 1800 евро за всеки 25 отработени дни.