Началникът на отдел "Архитектура, благоустрояване и общинска собственост" в Община Ардино Росен Хаджиев е бил арестуван, предаде NOVA. 

54-годишният Хаджиев е задържан по сигнал, че е поискал от мъж на име Анатолий Ангелов сумата от 600 лева за издаване на удостоверение за търпимост за получаване на последващ нотариален акт за собственост на къща в село Долно Прахово, община Ардино. 

Ангелов дал на началника на отдел "Архитектура, благоустрояване и общинска собственост" сумата от 300 лева.

Длъжностното лице е задържано вчера за срок до 24 часа. 

В Областната дирекция на МВР в Кърджали е започнало разследване за подкуп. Извършени са оперативни и процесуално-следствени действия от служители на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" и разследващ полицай. Разследването се провежда под ръководството на Окръжна прокуратура в Кърджали.

Друго длъжностно лице пък бе глобено. Става дума за шефа на дирекцията за обществените поръчки в Община Пловдив Тодор Тодоров. Той е глобен с 1680 лв. заради ограничително условие в конкурса за избор на фирми, които да ремонтират колите да администрацията. Санкцията е наложена от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и вече е потвърдена от Районния съд в Пловдив. 

Процедурата е открита през февруари 2021 г. В изискванията към участниците е включено и наличието на база в Пловдив. В АДФИ намират, че това ограничава конкуренцията и елиминира от надпреварата всички участници, които нямат сервизи в града. Съдебният състав е на същото мнение и счита, че така "се нарушават принципите на пропорционалност, конкурентност и равен достъп, които заемат важно място сред защитените от Договора за функционирането на ЕС ценности и интереси". 

"Идеята ми беше, че ако сервизната база е в Пловдив, няма да се налага да купуваме винетни стикери за всички МПС-та на общината", обясни пред "24 часа" Тодоров. Той може да обжалва решението пред Административния съд, но все още не е решил дали да го направи.

Административно-наказателната отговорност е лична и ако решението влезе в сила, Тодоров ще трябва да плати глобата от джоба си.