Броят на телефонните измами в Русенско намалява. Това заяви заместник-директорът на МВР в крайдунавския град комисар Илиян Енчев.

За първите шест месеца на тази година са регистрирани 28 телефонни измами. Те са с девет по-малко за същия период на 2017 година. Разкрити са две измами, извършени от мъж от Ветово. Възстановени са и 20 000 лева на потърпевши граждани. Парите били задържани от полицаите в момента на предаване на т. нар. "мулета", използвани от престъпниците.

Енчев каза още, че се обмисля и промяна на метода, използван като превенция срещу телефонните измами. Големите брошури или малки книжки с подробни обяснения не били толкова ефективни.

"Колкото повече пишем в тази брошура, толкова повече информацията се използва и от измамниците, които цитират дословно изречения от нея по телефона. Отделно, хората се объркват от всички тези схеми, които непрекъснато се и променят от престъпниците", обяснява Енчев.

Затова в момента се изработва нов вид листовка, предназначена основно за възрастните хора, които са най-потърпевши. Тя е с малки размери, а обмисляният вариант на предупреждението е то да бъде от едно изречение - "Не давайте пари и ценности, поискани по телефон, независимо за кого се представя този, който ви се обажда!". На обратната страна има и указание за реакция в подобна ситуация - да позвъним на тел. 112, да се свържем с близки, роднини, съседи, да уведомим полицейския си инспектор по местоживеене.

Енчев обясни, че идеята е полицаи да раздават листовките на възрастните хора - например, когато си получават пенсиите в пощенските клонове.

Междувременно от ОД на МВР в Плевен съобщиха за поредната телефонна измама на възрастна жена, извършена в Червен бряг за 4500 лева. Възрастната жена се е обадила снощи в полицията, че е закачила в плик на портата на входната врата на имота си със сумата 4500 лева след проведени телефонни разговори около 14.30 часа на домашния й телефон. Непознат й се представил за Димитър Димитров от Криминална полиция и под претекст, че се провежда полицейска операция по залавяне на измамници, я въвел в заблуждение.

Това е поредната телефонна измама в Плевенско само пред последните няколко дни. От ОД на МВР отново напомниха, че полицейските органи не искат пари от граждани, когато вършат работата си по разследване на телефонните измами и издирването на престъпниците.