Акция на Европейската прокуратура се провежда на територията на страната, съобщи пред журналисти в Габрово служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев без да разкрие повече подробности. 

На въпрос на БТА с какво е свързана акцията, министърът отказа да отговори, тъй като по думите му по-късно "ще бъдат обявени подробно материалите по цялата акция". "В момента не мога да коментирам, преди да е приключила, не е коректно", каза Демерджиев, като уточни само, че не е свързана с изборите, нито пък ставало въпрос за корпоративен вот.

От Европейската прокуратура казаха само, че по-късно този следобед ще дадат информация във връзка с акцията у нас. 

Според БНТ специализираната полицейска операция на ГДБОП и ДАНС, под надзора на Европейската прокуратура, се провежда на територията на София, София-област, Перник, Велико Търново, Габрово, Русе и областите Кюстендил, Хасково, Стара Загора и Бургас. Претърсват се адреси, сред които и на ТЕЦ-овете "Бобов дол", "Брикел" и "Марица - 3", както и топлофикациите в Перник, Габрово, Сливен, Велико Търново, Русе и Бургас.

В коментар на въпрос дали акцията е свързана с топлоцентралите, министър Демерджиев повтори, че "не е коректно да обявява подробности за акция, която е в развитие и тече в момента". 

Снимка: БТА

От димитровградската топлоцентрала "Марица 3" също са потвърдили за БТА, че в дружеството се извършва проверка от ГДБОП и ДАНС. "Спокойни сме за провеждащата се инспекция и съдействаме", посочва главният юрист на енергийното дружество Юлиян Семерджиев. По думите му се проверяват фактури и други документи. Разпитват се служители от производството и администрацията, докато предприятието е в работен режим. "Няма проблеми със спазването на екологичните норми. Оказваме съдействие на проверяващите на 100 процента", увери още юристът.