2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново, а под ръководството на Окръжната прокуратура се извършват действията по разследването за изясняване на причините за смъртта, съобщиха от държавното обвинение.

Досъдебното производство е образувано днес във връзка с получен сигнал за починало в лечебно заведение дете на две години. По първоначални данни то е било прието за лечение вчера, но е било изписано малко по-късно след подобрение и със съгласието на близките. През нощта обаче състоянието му силно се влошило и било откарано в спешното отделение на болницата, където въпреки положените от лекарите усилия, по-късно е починало.

Незабавно е започнато следствено дело за престъпление по чл. 123 от Наказателния кодекс - причиняване на смърт по непредпазливост следствие на немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

Извършени са неотложни действия по разследването - оглед, назначени са експертизи и е иззета медицинска документация.

Продължава активната работа по изясняване причините довели до смъртта на детето.

По-късно от МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" съобщиха, че на 20 февруари бащата и бабата на детето са отказали оставане в отделението и са напуснали болницата. Няколко часа по-късно детето отново е докарано в Спешно отделение в изключително тежко състояние.

"Започнали са незабавно реанимационни действия, в които са се включили двама реаниматори, педиатри и неонатолог, продължили повече от три часа. Детето е било интубирано, а лекарите са установили, че в дихателните му пътища има аспирирано стомашно съдържимо. За съжаление, усилията на лекарите не са дали резултат и детето е починало", уточняват от болницата и допълват, че незабавно са сигнализирали Окръжна прокуратура - Велико Търново за случая.