17 души са задържани в Бургаско за купуване на гласове 13 дни преди местния вот, съобщиха от полицията в Бургас. Мащабна акция срещу купуването на гласове започна тази сутрин.

Образувани са 9 досъдебни производства под надзора на Районната прокуратура в Бургас. Издадени са и два протокола за полицейско предупреждение. Акцията обхвана територията на Бургас, Руен и Сунгулраре. Освен частни адреси, се претърсват и магазини, и пунктове за продажба на черни и цветни метали.

От рано сутринта полицията блокира бургаския кв. "Горно Езерово". От няколко адреса изведоха петима задържани по подозрение в изборна търговия.

"Схемите са основно даване на кредит или осигуряване на хранителни и продукти в магазини и по някакъв друг начин ангажиране на хората с финансова страна, така че да могат в един удобен момента да бъдат използвани, ангажирани с гласуване за определени партии", каза комисар Марин Димитров, началник отдел "Охранителна полиция" към ОД на МВР в Бургас, цитиран от БНТ.

Полицията проверява, както жилищата на заподозрените, така и автомобилите, които използват семействата. Под прицел на проверките са и хранителните магазини в близост.

Жителите на квартала отричат да се гласува срещу заплащане.

Столичната полиция започна акция в кв. "Филиповци" в София

Столичната полиция започна акция в кв. "Филиповци". Проверява се информация за купуване на гласове, съобщиха от полицията. На място има два полицейски микробуса.

Снимка: БТА

Проверката обхваща търговски обекти.

До момента са образувани шест досъдебни производства за нарушаване на политически права на гражданите. В рамките на операцията са извършени претърсвания на два търговски обекта в кв. "Филиповци", където униформените са открили списъци с имена на лица и изписани конкретни суми срещу тях, както и 6000 къса цигари.

Снимка: БТА

Задържани са трима заподозрени в извършване на престъпления срещу политическите права на гражданите - двама мъже на 37 и 39 години и 34-годишна жена.

 

Снимка: БТА

По случая са образувани две досъдебни производства по чл. 167 от НК, работата по които продължава под наблюдението на прокуратурата.

В резултат на предприети от СДВР постоянни проверки, от 29 септември до момента са образувани общо 6 досъдебни производства за аналогични престъпления. Получените на територията на столицата сигнали за престъпления срещу политическите права на гражданите са 18.