Земетресение с магнитуд 4 по скалата на Рихтер е регистрирано в Благоевград тази сутрин, показва справка на сайта на Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките (БАН). Трусът е бил в 5:25 часа с дълбочина 14 км. Земетресението е усетено от жителите на Благоевград и региона.

Към момента няма постъпили сигнали за материални щети или пострадали хора на територията на община Благоевград след земетресението от тази сутрин, съобщиха от община Благоевград.

Оттам посочват, че няма данни за нарушения и на обекти от инфраструктурата. По разпореждане на кмета Илко Стоянов екипи от община Благоевград извършват обходи за проверка. Създадена е необходимата организация за реакция при подобни ситуации, допълват от общинския пресцентър.

Сигнали за възникнали щети и/или пострадали хора могат да бъдат подавани на дежурните денонощни телефонни линии на общинската администрация - 073/ 88 44 06, 073/ 88 44 34 или на тел. 112.

БТА припомня, че в последните дни има висока сеизмична активност в района на Симитли. От 4 септември насам там бяха регистрирани над 50 земетресения с различен магнитуд по скалата на Рихтер.

Сеизмолог: Ще има множество трусове с малък магнитуд в следващия месец

Сеизмолозите призовават за спокойствие след днешния трус, определяйко го като нормално явление. "Между всички събития, с които са с по-умерен магнитуд - между 3,9 до 4 по Рихтер, има и множество с по-малък - по 2 до 2.5. И най-вероятно те ще продължават още поне седмица, възможно е и до месец. Няма място за притеснение. Това каза сеизмологът доцент Пламена Райкова за NOVA.

Според нея трусовете не са нещо необичайно за този район. "За 5 дни са регистрирани над 50 земетресения с магнитуд 2. Най-силното е от тази сутрин с магнитуд 4, което беше усетено и в района на Симитли, Благоевград и до Гоце Делчев. На територията на България това е най-сеизмичната зона. Там и в исторически план са наблюдавани силни заметресения. В началото на ХХ век именно там е било регистрирано най-силното заметресение за континентална Европа - с магнитуд 7.8. Такъв тип поредици от трусове, които са с близък магнитуд и са в много малка област, каквато е тази в последните дни, сме наблюдавали също така и през 2006, 2008 и 2009 година в този район", обясни тя.