Земетресение с магнитуд 4,3 по скалата на Рихтер е регистрирано днес в Румъния в окръг Горж, където по-рано тази седмица станаха две умерено силни земетресения, съобщават румънски медии, цитирани от БТА.

Областната управа на Горж бе евакуирана заради земетресението, регистрирано в 11:11 ч. местно (и българско) време. Епицентърът на труса е бил на дълбочина от 8,7 км.

Земетресението е усетено в град Търгу Жиу, но в местния Инспекторат за извънредни ситуации не са постъпили сигнали за последици от труса.

В окръг Горж в областта Олтения (Югозападна Румъния) тази седмица бяха регистрирани серия от трусове, като най-силният бе във вторник, 14 февруари, с магнитуд 5,7. Това земетресение бе усетено в столицата Букурещ, както и в редица градове в България, Сърбия и Унгария. Трусът на 14 февруари е най-силният, регистриран в Румъния през последните пет години. Ден по-рано в същата зона бе регистрирано земетресение с магнитуд 5,2.

Директорът на Националния институт по геофизика Константин Йонеску съобщи снощи пред телевизия Диджи 24, че в резултат на земетресенията от началото на седмицата в окръг Горж са регистрирани около 325 вторични труса.

Вторичните трусове може да продължат месец, дори два, каза директорът на Националния институт по геофизика. Той съобщи, че до снощи са регистрирани 320-325 вторични труса.

"Това е нормална активност след толкова силно земетресение", каза Константин Йонеску.