Земетресение с магнитуд 3.0 е регистрирано на територията на България, съобщават от Европейския средиземноморски сеизмологичен център на страницата си в интернет.

Трусът е станал в 23:46 часа в четвъртък на 11 километра северозападно от град Белица, на 32 км от Благоевград и на 74 километра южно от София - на територията на Национален парк "Рила" на дълбочина 10 километра.

Няма данни за пострадали хора или нанесени материални щети.

Регистрираният трус в района на Белица е от категорията на микроземетресенията и не е необичаен за района. Това каза професор Емил Ботев, ръководител на Департамент "Сеизмология" в Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките (БАН), цитиран от "фокус".

По думите му обичайна е повисоката сеизмична активност в планинските райони, като за последните 30 години именно в Рила има регистрирани поне 1000 подобни труса. "Снощното земетресение е от микротиповете, които се водят и по-слаби земетерсения. Силата му на въздействие е съизмерима с тази на тежкотоварен камион например, усеща се като леко разлюляване. Трусове с магнитуд от 6 и над него по Рихтер вече са по-силни и имат 30 хиляди пъти поголяма енергия", обясни той.