11-годишно момче е прието в УМБАЛ "Свети Георги" с тежки изгаряния и  опасност за живота.

Детето от пловдивското село Труд се качило на товарен вагон за екстремно селфи, което е завършило фатално. Ученикът не е преценил, че електрическите кабели от железопътната инфраструктура са твърде ниско и било поразено от волтова дъга, предаде trafficnews.bg.

Откаран е с линейка в болницата и е приет с над 65% изгаряния в Клиниката по термични травми. Изгарянията по тялото му са тежки и лекарите се борят за живота му.

Районна прокуратура е уведомена за инцидента.

Това е поредния случай на дете, обгорено от волтова дъга.

В началото на този месец от Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) и Агенцията за закрила на детето обявиха, че започват кампания в училищата срещу екстремната мода младежи да си правят селфи върху покрива на влак.

Рискът за живота в името на един кадър не е смелост, а безумна опасност, обясняват експерти за волтовата дъга.

"Това е един проводник, но в него тече електрическа енергия, която е 25 хиляди волта. Два метра е безопасното разстояние, всяко приближаване под тези два метра до самия кабел и до конструкциите, които го държат е опасно от удар от волтовата дъга", предупреди инж. Неделчо Спасов от Инспектората по безопасност към НКЖИ.

На всички вагони, които разполагат с технологични стълби и са лесни за покачване, има знаци, които забраняват качването и предупреждават за опасност. Но децата търсят точно тази опасност.

Брошурите, подготвени от ДАЗД, ще бъдат раздавани в училищата. От началото на учебната години по всички гари ще бъдат разлепени плакати с безплатния телефон за деца в риск 116 111.